purelifestyle

Awareness, healthy, minimalism

Hasznos tippek a felhalmozott ruhákhoz

2018. június 21. 20:29 - purelifestyle

Mindenki ismeri az érzést és a pillanatot, amikor áll a szekrénye előtt, ami persze tele van ruhával, és azt érzi „nincs mit felvennem”.

Ezek a szituációk pedig új vásárlásokat generálnak, de nem csak ez a pillanat, ott van a Fast Fashion, ami azt az iramot diktálja, hogy „ezt most azonnal meg kell venned, mert most ez a divat, és ha nem veszed meg lemaradsz”. Persze kevés az esélye hogy azt a ruhát még egy szezonban felveszed, mert a Fast Fashion következő számában ez már abszolút nem menő. Közben az ember változik, változik az ízlése, az alkta, a stílusa. A Fast Fashion és a fogyasztói társadalom diktálja a tempót „vegyél újat, vegyél újat” aki pedig nem alkalmazkodik, az lemarad.

Azt gondolom, még ha valaki, nagyon tudatosan is próbál meg vásárolni, időnként mindenki elcsábul és vesz meg valamit, amire valójában nincs szüksége.

A kérdés már csak az, ha már ennyi mindent megvesz az ember és egy idő után már nincs, neki hely vagy csak nem akarjuk, már ott látni a szekrényben akkor mit tehetünk ezzel a sok ruhával, amit felhalmoztunk?

1.Első körben azt javaslom, boríts ki mindent magad elé, a padlóra az ágyra vagy bárhova, a lényeg, hogy lásd a mennyiséget. Szembesülj azzal, mennyi mindened van. Ezután egyesével vedd a kezedbe és dönts. Kell, vagy nem kell? Felfogom még venni? Jó állapotban van?

Ha azt mondod biztos lesz olyan alkalom, amikor felvehetném, de mondjuk már több mint egy éve nem volt rajtad akkor ideje túladni rajta. A „jó lesz még” mondatot is el kell felejteni, mert ez mindig zsákutca, vagy igen, vagy nem, nincs átmenet. Csak azt tartsd meg, amire valóban szükséged van, amit szeretsz, szívesen hordod, és jól érzed magad benne. Ha eldöntötted mi maradjon, azt szépen hajtsd, össze tedd el a szekrénybe, becsüld meg őket, hordjad és fogadd meg, hogy igyekszel és törekszel rá, hogy kevesebb ruhát veszel ezentúl.

2.A kupac, amire azt mondtad nem kell, több lehetőség közül választhatsz. Az én javaslataim a következők. Állapottól függően eldöntheted, hogy eladod, elajándékozod, eladományozod vagy elviszed újrahasznosításra. A lényeg, hogy ne dobd ki, hiszen ha jó állapotú, valaki még hasznát veheti vagy örülhet neki, vagy épp neki szüksége lenne rá. Ha már nem túl jó állapotú és már nem hordható vagy netán csak egy fél pár zokniról beszélünk, akkor bizony vidd el újrahasznosításra. Szerencsére egyre több cég foglalkozik ezzel, beveszi a nem használt ruhát, farmert, amit aztán újra hasznosít ezáltal nem generálunk szemetet, hanem egyszerűen csak újjászületik.

A már nem használt ruhákat odaadhatod az ismerőseidnek, barátoknak, eladhatod, őket vagy egyszerűen csak elviszed valamilyen szervezetnek, akik eljuttatják azokhoz, akiknek szükségük van rá.

Ha Te is felhalmoztál magad körül elég sok ruhát, kérlek, fontold meg a fentieket, ne dobd ki feleslegesen és ne gyűjtögesd feleslegesen, hiszen van rá alternatív megoldás csak nyitott szemmel kell járni. Fontos, hogy ne a szemétben végezze és az is, hogy legközelebb sokkal tudatosabban vásárolj.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://purelifestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr9114063505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása