purelifestyle

Awareness, healthy, minimalism

Így takaríts otthon, hatékonyan, gyorsan és okosan

2018. november 18. 17:01 - purelifestyle

A takarítás nem egyszerű feladat, egy állandó körforgás, amit újra és újra el kell végezni. Sokszor fárasztó és csak felhalmozódik, utána pedig egyszerre kell mindent megcsinálni, hiszen a rohanó hétköznapokban alig van rá ideje az embernek. De hát takarítani bizony kell, én pedig azt gondolom, érdemes más szemszögből tekinteni rá, tudatosan előre megtervezni, hogy több időnk legyen másra és ne a takarítás vigye el minden időnket, ugyanis ha átnézzük milyen elvégzendő teendők vannak és ezeket előre megtervezzük és beosztjuk, sokkal könnyebben kivitelezhető az egész. Így most abban próbálok tippeket adni, hogyan lehet mindezt hatékonyan és gyorsan megoldani.

1. MINDEN NAP EGY KICSIT 

-töröld le a munkapultot, 

-mosogass el, hagyd tisztán a mosogatót, 

-söpörj össze, vidd ki a szemetet, 

-szellőztesd át a lakást. 

2. TAKARÍTS HETENTE

-portörlés a polcokról és berendezésekről,

-WC, fürdőszobai terek takarítása,

-ágynemű áthúzása,

-mosás, porszívózás, felmosás. 

zero waste cleaning recipes available here>>@ecolabo on Instagram: “New week new goals 〰️ This week we’re going to be talking in depth about #zerowaste and actions you can take today to minimize waste in…”

3. HAVONTA, ALAPOSAN 

-takarítsd ki a mikrót, sütőt,

-mosd le a konyhaszekrényt,

-takarítsd meg a kilincseket, lámpatesteket,

-fertőtlenítsd a szemetest.

4. ÉVSZAKVÁLTÁSKOR

-nézd át a kamrád tartalmát,

-porszívózd ki a kanapét, foteleket, 

-mosd ki vagy vidd el tisztítóba a díszpárna huzatokat, ágytakarókat,

-olvaszd le és takarítsd ki a hűtőt, mélyhűtőt,

-pucold meg az ablakokat.

5. MINDEN ÉVBEN FONTOS

-nézd át a ruhatárad, könyvespolcod, gyerekek játékait és szelektálj (adomány, eladás, újrahasznosítás, megtartás, szemét),

-pakold ki a szekrényeket és takarítsd ki őket alaposan.

 

2 komment
Címkék: home HealtyLife

A bejegyzés trackback címe:

https://purelifestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr2914379274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyongyi70 2018.11.19. 10:17:10

Mindig találok furcsaságot ezekben az ajánlásokban... pl. normális ember minden héten, a takarítás részeként leporszívózza a kanapét, foteleket, huzatokat is gyakrabban most, mert a gyerek (olykor felnőtt is) lemorzsázza, leeszi, hajszálak tapadhatnak rá, meg ruhaszöszök, stb, stb. A WC-t illik naponta takarítani. A mikrót, sütőt nem havonta, hanem használat után, igény szerint, ha olyat sütünk benne, mert keserves a többször beleégett cuccot egy havi használat után lepucolni....Ellenben mi az ördögért kell hetente ágyat húzni és havonta lámpatestet takarítani?

purelifestyle 2018.11.20. 20:41:50

Köszönöm a hozzászólást, ahogy írtad is, ez egy ajánlás, nem kell kőbe vésett szabályként tekinteni rá. Nyilván a fent leírt dolgok, függnek attól is, ki milyen, mekkora házban vagy lakásban él illetve, hogy hány tagú a család, és kinek milyen a munkaidő beosztása. Ezeket pusztán lehetőségként, általánosságban véve ajánlottam, a hangsúly pedig azon van, hogy próbáljunk előre tervezni, a saját körülményeinknek megfelelően! Egyébként egy friss és ropogós ágynemű sose lehet rossz :)
süti beállítások módosítása