purelifestyle

Awareness, healthy, minimalism

10 tény a környzetszennyezésről

2019. augusztus 18. 11:02 - purelifestyle

1. Évről évre sok millió tonnányi műanyag kerül az óceánokba. A napfény, a szél, hőingadozás, a hullámverés hatására, az óceánban hányódó tömérdek műanyag kis szemcsékre aprózódik, ezeket hívjuk mikro műanyagnak,  bekerül a tengeri állatok szervezetébe és a táplálékláncban előbb-utóbb hozzánk is eljut.

2. A műanyag állatokat gyilkol, ugyanis a piciny darabokat a planktonalkotó szervezetek, a kagylók, a halak, sőt a bálnák is gyakran tápláléknak nézik és megeszik, belegabalyodnak, idővel pedig elpusztulnak tőle. A műanyagok tizedelik az óceán élővilágát.

3. A mikro műanyag nem csak a tengeri állatokra lehet káros hatással, hanem az emberekre is, ugyanis a csapból vagy palackból ivott vízzel, egyéb táplálékokkal, sőt a ruhánkból is bejuthat szervezetünkbe.

4. A Csendes-Óceánon van egy nagy szemétsziget, melynek kiterjedése 1,6 millió km2 összterület (nem holmi föltornyosult műanyagrengeteg, inkább amolyan híg plasztikleves, mondják a kutatók).

5. A szemétsziget kiterjedése 3200x akkora, mint Budapest és 17x akkora, mint Magyarország.

6. 80 ezer tonna műanyag úszik benne, ez félezer utasszállító óriásgép össztömege, és 1-3 billió darab hulladék, a Föld összes lakójának jutna belőle vagy kétszáz darab.

7. Az elvben tengerekbe kerülő műanyag szennyezés mindössze 1 százalékát találták meg a kutatók a vízben és a partszegélyeken. A többi alighanem olyan parányi darabkákra töredezett, hogy bajosan lehet kimutatni, ám ettől még nagyon komoly veszélyt jelent, súlyosan károsítja az élővilágot.

8. A termelés szédítő ütemben nő: az elmúlt tizenöt évben annyi műanyagot állítottunk elő, amennyit a műanyagok feltalálása óta eltelt másfél évszázadban összesen.

9. A műanyag jelentékeny hányadából csomagolás készül, tehát még  a termék használatbavétele előtt megszabadul tőle a fogyasztó.

10. A klímaváltozás legfőbb okozói: energiaszektor, állattenyésztés, közlekedés, műanyagpazarlás, ruhaipar.

+ A csendes-óceáni Henderson-szigeten, noha teljesen lakatlan, 2015-ben 53 ezer tételnyi műanyag hulladékot lajstromoztak a kutatók egy mintavételi területen. Becsléseik szerint a szigeten fölgyülemlett plasztikhulladék tételesen akár 38 millió darabnyi is lehet.

+ A világszerte szemétbe kerülő műanyag, csupán kis hányadát hasznosítjuk újra.

 

Forrás: National Geographic

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://purelifestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr8415014428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2019.08.19. 04:24:07

Mi az a "planktonalkotó"? Google fordítás?
Nem egy mélyreható elemzés...

Valóság nevű unokahúgotok 2019.08.19. 07:23:25

Nagyon felületes írás, tele van "feltételezésekkel"!

Pl. semmi sem bizonyítja, hogy a "mikroműanyagok" bármiképpen is károsítanák az őket elfogyasztó nagyobb állatokat.

Ami a Csendes-óceáni szemétszigetet illeti: annak össztömege egyszerűen eltörpül az óceán saját tömegéhez képest; akkora bajt ez sem okoz ökológiai téren - igaz: ronda.

Ami viszont a poszt legsúlyosabb alátámaszttatlan állítása, hogy "a műanyagpazarlás" klímaváltozás-ok lehetne. Miképpen, miféle mechanizmusokon keresztül?

Egyébként: a globális felmelegedés 300 éve indult; ezt egyértelműen bizonyítják a klímaadatok. Akkor sem ipar nem volt még, sem műanyagok, se géperejű közlekedés. Ja, állatok már bőven tenyésztek!:-)))

midnight coder 2019.08.20. 09:38:29

A tengerbe jutó szemét úgy 1%-a származik európából. Az is jó eséllyel úgy kerül oda, hogy a proletár eldobja a háztartási szemetet az erdõben, árokparton, vagy bele a patakba. Na, ha valóban tenni akarnánk a tengerek szennyezése ellen itt Európában. Csak a lumpenproli elleni szigorú fellépés nem annyira PC és baloldali, mint egy jó kis látványos kereszteshadjárat a nylonszatyrok és a szívószálak ellen.

¿Qué tapas hay? 2019.08.20. 20:55:38

Én többször is akartam műanyagpoharakat dobni a Csendes-óceánba, de nem sikerült. Pedig tudományosan készültem neki, ha pont észak felé dobom, akkor innen az Egressy útról, az Északi-sark és Alaszka fölött átrepülve pont a Csendes-óceánba kell esniük. De még a kerítésig sem tudtam eldobni.
süti beállítások módosítása