A répa ízletes zöldség és jelentős vitaminforrás, bár jobban nem tudunk fütyülni tőle, étrendünket egészségesebbé tehetjük vele, hiszen nem csak a levesben ajánlott a fogyasztása. Ebben a bejegyzésben a répa jótékony hatásairól hoztam pár érdekességet és hasznos információt!
Tápanyagokban és ásványi anyagokban gazdag: B1, B2, B6, C vitamin, E-vitamin, magnézium, kalcium, foszfor, vas, Béta-karotin:
1. Bőrvédő hatással rendelkezik, segít a bőr víztartalmának megőrzésében, szerepet játszik a faggyú- és verejtékmirigyek szabályozásában. Rendszeres fogyasztása mellett a bőr sokkal szebbé válik, kevesebb hámsejt jelenik meg rajta, így a pórusok nem tömődnek el, illetve nyáron a barnulást is elősegíti és tartósabbá teszi, ugyanakkor védelmet is nyújt napégés ellen (B vitamin),
2 Immunerősítő hatással rendelkezik, segíti a belek tisztulását, alkalmazhatjuk hasmenés, székrekedés esetén, magas rosttartalma hozzájárul az emésztéshez (B és C vitamin),
3. A szervezet a béta-karotint A vitaminná alakítja át amely fontos a jó látás egészséges szempontjából így egyben hatásos is látás problémák esetén (E vitamin),
4. A zöldségek többségével ellentétben, nem nyersen, hanem főzve ajánlott fogyasztani, mivel hő hatására, megnyílnak a vastag sejtfalak így hozzáférhetővé válik a hasznos anyagok jelentős része,
5. Fontos szerepet kap a szív- és keringési rendszer betegségeinek diétájában, valamint a koleszterin csökkentésében is (B és C vitamin),
8. Vérszegénység és fáradékonyság esetén is ajánlott fogyasztani, de fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik (vas, magnézium).