purelifestyle

Awareness, healthy, minimalism

Tippek a műanyagmentes élethez

2018. augusztus 18. 16:40 - purelifestyle

A környezetszennyezés egy globális probléma, de lehet ellene tenni és nem is kell durva dologra gondolni, inkább pici dolgokra, amiket ha beépítünk a napi vagy heti rutinunkba máris sokat tettünk a bolygónk védelme érdekében. Hiszen a világ gyönyörű, tele van csodálatos hellyel és varázslatos természeti adottságokkal, de sajnos egyre nagyobb méreteket ölt a műanyag és az eldobott szemét, hulladék. Lassan belefulladunk ebbe a szeméthalomba, ami körülöttünk van, ezzel kárt okozva a természetnek, az élővilágnak és sokan nem is gondolnák, de az emberi szervezetnek is. A kérdés nem csak az, hogy hogyan szabaduljunk meg tőle, hanem az is hogy mit tegyünk az ellen, hogy ne generáljunk még többet. Tény hogy az egyik legnagyobb ellenség a műanyag, a legtöbb esetben a műanyag csak egy csomagolás, amitől még a termék használatbavétele előtt megszabadulunk, illetve sokszor a legnagyobb probléma, hogy bele se gondolunk abba, hogy mikor, mit vásárolunk és ezzel mennyi hulladékot termelünk. Először is tegyünk különbséget szemét és hulladék között. A szemét ugyanis haszontalanná váló dolog amivel már nem tudunk mit kezdeni, ezzel szemben a hulladék még hasznosítható, kezelhető. Véleményem szerint a határvonal a kettő közt a hasznosíthatóságban rejlik.

Azt gondolom, mi is sokat tehetünk és változtathatunk a hozzáállásunkon, ebben próbálok ötleteket adni, a műanyaghulladék mennyiségének csökkentéséhez, melyek bárki számára könnyen alkalmazhatók.

A korábbi műanyagmentes bejegyzésben is szerepelt pár tipp, így most ezeket szeretném részletesebben bemutatni, illetve kibővíteni.

1. Mikor vásárolni megyünk, akár ruhát, akár élelmiszert, mindig adnak műanyagzacskót, illetve nejlon zacskót, egy vásárlás alkalmával van hogy többet is, ezeket aztán hazavisszük, kipakolunk belőle és vagy kidobjuk, vagy eltesszük a szekrénybe a többi mellé. Ennek az elkerülése végett mindig legyen nálad vászontáska, így ha vásárolsz abba tudsz pakolni, és nem kell feleslegesen újabb műanyagzacskót venni. Én mindig előnybe helyezem a magyar termékeket, így a vászontáska esetében is erre esett a választásom, az ÉMÉ egyik táskáját használom, mely egyrészt stílusos, másrészt pedig egyedi. Amennyiben szereted az egyedileg készült termékeket úgy az ÉMÉ táskája mellett az Ezsubegz shopper táskája is ideális lehet.

 

2. Kozmetikai termékek vásárlásakor érdemes előnybe helyezni a natúr termékeket, nem csak azért mert nem tartalmaz káros anyagokat, hanem mert a vásárlásával nem keletkezik műanyag hulladék, úgy mint a rengeteg tusfürdő, testápoló műanyagflakonja, illetve ha tudatosan tervezed meg a natúr termékek vásárlását, akkor egy termékkel akár több problémára is megoldást találhatsz.

3. Amikor beülsz valahova, akár étterembe vagy kávézóba, mindig kerüld el a szívószálat, hiszen a használata után egyből szemét lesz belőle, ha azonban nem tudsz lemondani róla, érdemes beszerezni egy fémszívószálat, amit mindenhova magaddal tudsz vinni. Ha esetleg a kávézóban elvitelre kérnéd a kávét vagy teát, mindig legyen nálad egy saját kulacs amibe kérheted. A munkahelyedre érdemes magadnak ebédet készíteni, csomagolni ahelyett, hogy rendelnél, így a környezet mentesül egy újabb elviteles műanyag doboztól. 

4. Takarításhoz érdemes a műanyag eszközök helyett fa termékeket választani, illetve natúr mosogatószivacsra váltani, ezek már bármelyik Euros boltban megtalálhatók, környezetbarát termékek, és a használatukkal sokat tehetünk környezetünkért.

5. Sokszor bármennyire igyekszünk és próbálkozunk mégis keletkezik hulladék, ebben az esetben pedig amit lehet gyűjtsd szelektíven. Érdemes a szelektív gyűjtésről bővebben olvasni, hogy a lehető legegyszerűbben és jobban tudjuk ezt megtenni. 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: environment

A bejegyzés trackback címe:

https://purelifestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr9714185157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása