Azt gondolom, a méz az egyik legjobb dolog, nem mondom, hogy mindenki, de a legtöbben szeretik és rendszeresen fogyasztják, vagy ha nem is rendszeresen, de a hűvös idő beköszöntével egyre többen. A méz egy csodálatos táplálék és egyben orvosság is, sokféle problémára gyógyír lehet, emellett pedig rendkívül ízletes,. Ebben a bejegyzésben pedig a különböző méz fajtákat, azok élettani, illetve jótékony hatásait szeretném bemutatni, ezzel is ösztönözni mindenkit, hogy fogyasszon minél több magyar, termelői mézet!
Akácméz
Lágy, édes ízű, akácvirág illatú, jelentős gyümölcscukor tartalma miatt folyékony, fertőtlenítő hatású és köhögés ellen nagyon hatékony.
Repceméz
Magas a szőlőcukor tartalma, ez az egyetlen méz, amely lúgos kémhatású, ezért gyógyhatása gyomorsav túltengés esetén is megmutatkozik. Magas vastartalommal rendelkezik, így vérszegénység ellen is ajánlott.
Vegyes virágméz
Sokféle növényről származó méz, vegyes mivoltából következik, hogy sokféle szerves savat, illóolajat, ásványi elemeket tartalmaz, ami fokozza élettani hatásait. Immunerősítő és fertőtlenítő hatással rendelkezik.
Hársméz
Hársvirágból gyűjtött, zamatos, jellegzetes ízű, lassan kristályosodó méz. Gyógyító hatása közismert, megfázás, köhögés, láz esetén az egyik legjobb természetes gyógymód.
+ Facélia méz
Kellemes zamatú méz, magas a gyümölcscukor tartalma. Jó fertőtlenítő hatású, bőrápoló hatású, kiválóan gyógyítja az égett bőrt. Jelentősen befolyásolja a vér koleszterinszintjét.