purelifestyle

Awareness, healthy, minimalism

Hogyan csökkenthetünk energiafelhasználásunkon?

2020. február 16. 19:17 - purelifestyle

A tudatosság nem csak a táplálkozásban, a szépségápolásban és az életmód szempontjából fontos, hanem a háztartásban is nélkülözhetetlen. Azt gondolom, az energiával való takarékosság és a fogyasztás csökkentése elengedhetetlen. Az energiafogyasztás csökkentését nem csak úgy tudjuk elérni, ha az elektromos eszközeinket nem használjuk többé, hiszen ez a XXI. században nem járható út. Némi odafigyeléssel és a használat racionalizálásával csökkenthetünk energiafelhasználásunkon. Ebben a bejegyzésben pedig ennek egyik lehetséges módját mutatom be, hogy miért érdemes a lakásban az összes izzót LED -re cserélni. Először is nézzük meg mi a különbség, az izzó, a fénycső és a LED között.

Creative light bulb doodle on beige background vector collection | free image by rawpixel.com / marinemyntFree image by rawpixel.com

Izzó: az egyik legrégebbi fényforrásunk (Wolframszálas izzó). Fényét elektromos áram által felizzított wolfram szál adja. Lényegében annyit világít, amennyit fogyaszt. 

Kompakt fénycső: energiatakarékosság szempontjából jóval hatékonyabb az izzóhoz képest. Érzékeny a ki és bekapcsolásra, így a bekapcsolás után időre van szükség, amíg eléri teljes fényerejét, ezáltal az élettartamát rövidíti a kapcsolgatással. 

LED: fentiekkel ellentétben a LED alacsony fogyasztású, ugyanakkor nagyfokú fényhasznosítással bír, tehát, keveset fogyaszt, hosszú időtartam mellett. Bekapcsolás után pedig azonnal teljes fényerővel bír. 

Saját háztartásunkban az évek alatt fokozatosan lecseréltük az izzókat, és ezen időszak alatt folyamatosan számszerűsítettük (és tesszük ezt most is) a fogyasztást és néztük a világítási időt. Ennek eredményeképpen pedig a következő táblázat született, mely jól mutatja, hogyan változott a fogyasztásunk. 

 

Természetesen a fenti kimutatás a mi háztartásunkban mért fogyasztásra vonatkozik, de a lényeg, hogy rengeteget csökkent a fogyasztás azáltal, hogy LED-et használunk, ami a környezet szempontjából is rendkívül fontos, nem utolsó sorban pedig a pénztárcánknak is kedvező. Összességében azt gondolom a LED használata megéri. Mellette szól hosszútávon az energiatakarékosság és az élettartam, jó állóképességgel bírnak mellesleg pedig nem rontja a szemet és biztonságos is. Fontosnak tartom azt is megjegyezni, hogy ez csak egy kis szelete az energiatakarékosság témakörének, jóval részletesebben is lehet még erről írni. Ennek a bejegyzésnek a lényege inkább csak az, hogy rávilágítson az energiával való takarékosságra és a tudatosságra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://purelifestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr515465890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása